Lägenhet

En lägenhet är en byggnad som är uppdelad i olika delar, där människor bor i de olika delarna. Det finns olika slags lägenheter. Är du ny inom området (kanske ung och ska börja studera och letar boende) så kan det vara ganska förvirrande med allt.

Utseende

För det första kan en lägenhet hyras ut möblerat eller omöblerat. Det vanligaste är att lägenheten är omöblerad, detta av olika anledningar. För det första har ofta folk som letar lägenhet egna möbler de vill ta med, och för det andra kostar det mer att hyra en lägenhet som är möblerad. Vitvaror som kyl och frys tillkommer även i omöblerade lägenheter.

De olika storlekarna på lägenheter kan också vara förvirrande. Det minsta du kan hyra är ett såkallat pentry. Det brukar vara en liten lägenhet med ett mindre kök och sovrum i samma rum. En ”etta” betyder att du har ett rum som du sover i samt ett kök i ett annat rum. En ”tvåa” är då en lägenhet med två rum utöver köket. Det brukar vara ett vardagsrum samt ett sovrum. En ”trea” är en lägenhet med tre rum utöver köket, osv. Bor du i studentkorridor så har du vanligtvis inget eget badrum eller kök, utan delar det med andra studenter i din korridor.

Andra hand

Du kan också hyra en lägenhet på olika sätt. Att hyra i första hand eller i andra hand har viss betydelse. Hyr du i andrahand så är det någon som hyr ut sin lägenhet till dig eftersom personen i fråga inte ska bo i den men inte heller vill överlämna sitt kontrakt. Du hyr alltså någon annans lägenhet. Det finns lagar på hur detta ska gå till, så var noga med att veta vad du skriver på.

Villa eller lägenhet?

Det finns många fördelar och nackdelar med att bo i lägenhet kontra villa. Dessutom är det personligt vad man föredrar. Vissa fördelar för dig kallar någon annan för nackdelar. Men sanningen är den att i det stora hela är det inte sådan enorm skillnad som vissa vill få det till. Man har personligt utrymme i lägenhet som i villa. Nästan alltid garanteras en parkeringsplats. Hur stor ditt boende är har ingenting att göra med om du bor i villa eller lägenhet. Vanligtvis är villor större, men du kan ha en stor lägenhet att bo i. Det är enligt svensk lag krav på en viss mängd insläpp av solljus samt grönyta kopplat till lägenheten. Så det är inte bara i villan som du kan få lite natur i vardagen. Självklart finns det olikheter också. Det är helt upp till dig vad du föredrar.

Letar du efter lägenhet besök hsb gambrinus. Med cirka 2500 hyresrätter har de boenden i många städer, bland annat Halmstad och Jönköping.

Leave a Reply